Øystein Bråten og Tiril Sjåstad Christiansen herjer i skiparker verden rundt, men har aldri stått på ski ned fjelltopper. I oppladningen til X Games Norway ble de med frikjørerlegende Stian Hagen på toppturkurs for å finne ny inspirasjon og motivasjon.

Øystein Bråten har en utrolig sesong å se tilbake på, denne vinteren har skaffet han to nye X Games-medaljer og toppet det hele med et fantastisk slopestyle-gull i PyeongChang i februar. For å lade batteriene og gjøre seg klar til sesongavslutningen med X Games på hjemmebane i Norge i mai bestemte Bråten og Tiril Sjåstad Christiansen seg for å teste noe helt nytt: Frikjøring fra fjelltopper.

– Etter en lang konkurransesesong med mye reising så frister det mest å komme seg ut og leike seg på ski. Jeg henter veldig mye inspirasjon og motivasjon fra å gjøre andre ting enn å bare kjøre park og konkurranser. Den turen her er annerledes enn de turene jeg pleier å reise på, det her er første gang jeg er på topptur, så det blir veldig kult å teste ut det, sier Bråten.

Foto: Vegard Breie/Red Bull Content Pool

– Jeg er her egentlig bare for å lære og kose meg på ski, kjenne mestringsfølelse igjen og være ute i naturen og leke seg på ski, lære ting av Stian. Han er jo ekstremt flink i det faget her, så det er gøy å lære av noen så dyktige skikjørere, forklarer Sjåstad Christiansen.

Frikjørerlegende som mentor

Med seg som mentor og topptur-trener fikk skistjernene selskap av frikjørerlegende Stian Hagen. 43-åringen har en lang og innholdsrik frikjøringskarriere bak seg, med deltagelse i Freeride World Tour og en rekke skifilmer.

Foto: Vegard Breie/Red Bull Content Pool

– For meg så har det vært viktig å kunne formidle mine erfaringer og det jeg har lært gjennom et langt liv i fjellet, og forhåpentligvis gi dem et bra grunnlag å jobbe ut fra hvis de vil bruke mer tid på denne type skikjøring da. De er jo så gode på ski, ikke sant, så det var morsomt å se hvor fort de klarte å omstille seg til en helt ny type skikjøring. De har jo balanse og kroppskontroll av en annen verden, det tok 2-3 runs så var de der, sier Hagen.

 

Pudder-paradis

I en uke bodde Øystein, Tiril og Stian på Leirvassbu-hytta i Jotunheimen. Hytta er også kjent som Fritt Vilt-hytta, og har nok dukket opp i mange nordmenns mareritt. Men i virkeligheten er den et drømmested for topptur-entusiaster. I løpet av uken lærte Øystein og Tiril alt de trenger å vite om snøprofiler, topptur-sikkerhet og skredsøk, i tillegg til å gå på en rekke turer på de mange toppene som omringer Leirvassbu.

– Leirvassbu er uten tvil mitt favorittsted i Norge for ski på vinteren. Du kan ta på deg skia utenfor hytta og så er det fjell og terreng overalt. For meg så er det et av de stedene som jeg alltid er keen på å komme tilbake. Det er så mange fjell som ligger i 360 grader rundt her, Leirvassbu ligger midt i smørøyet og du trenger bare gå et par hundre meter for å finne bra kjøring. Det har vært superspennende å ta med Øystein og Tiril opp hit og ta de inn i et miljø som de aldri har vært før, sier Hagen.

Både Øystein og Tiril ble virkelig bitt av topptur-basillen, og ikke minst ble de fascinert av turmulighetene som Jotunheimen og Norge har å by på.

– Det som er kult med den plassen her er at det er midt i ødemarka. Vanligvis på en dag i bakken så må du kjapt opp om morgen for å få kanskje noen få turer med urørt pudder. Mens her har du tilgang og gåavstand til de sykeste fjellene. Det er jo nesten det kuleste, at du kan kjøre urørt pudder overalt du ser. Det føles helt sjukt bra, jeg visste ikke at det fantes så sjuke fjell i Norge, sier Bråten.

 

 

Kommentarer