Rykte sier at imorra vil TV 2 og ESPN lansere konkurranseprogrammet og de første utøverne for X Games. De presenterer også en ny øvelse “som skaper X Gameshistorie”.

Jeg er jævelig spent, ikke fordi jeg gleder meg, men fordi jeg i utgangspunktet ikke har særlig stor tro på Oslo X games i det hele tatt. – Håper selvfølgelig jeg tar feil, men senker forventningene for sikkerhets skyld.

 

Den nye øvelsen lurer jeg veldig på hva er. Det er jo viden kjent at slopestyle ryker – “Fordi Wyller ikke er egnet for TV- produksjon”.

Jeg er helt blank, men vil jo tro quarterpipe i Holmenkollen eller en hip i Wyller kan være alternativer. Det kan jo også hende at det ikke er snakk om ski i det hele tatt, og da mener jeg Oslo X fort kan bli en nedtur for de mest interesserte.

Jeg tror ikke X Games i Oslo blir i nærheten av det man ser i Aspen på noe som helst slags måte. Men først og fremst steller jeg meg midt i en åker og sår litt tvil til det sportslige. De store aktørene driter nemlig i hva vi får se så lenge grunkene triller inn. Dessuten vet de at det bare er ytterst få av seerne som ser forskjell på en hucka dobbel 12 og en Jossi Wells trippel uansett.

- Tøyenhoppet er det dølleste av alt.

– Tøyenhoppet er det dølleste av alt.

Jeg frykter flere av de største navnene uteblir på grunn av fraværet av slopestyle. Når det gjelder big air frykter jeg et kjedelig opplegg for de interesserte, med lite variasjon av triks og fravær av de største triksene.
Big air i Aspen er kjent for å være scenen for de aller største triksene i vår sport, og ikke minst oppfinnelser av nye triks, Shaun White prøvde jo å gjenskape noe av dette med Air & Style hoppet i LA, men han som alle andre som har prøvd å lage stillashopp feilet. Skal Oslo bygge tidenes største stillashopp? Eller blir det hele bare en konkurranse hvor den cleaneste 1260’en vinner? Jeg heller mot det siste.

 

Vil ikke et x games uten slopestyle gjøre at mange av de største stjernene ikke kommer? Pipe har det aldri vært veldig stor interesse for, og ikke alle de vi kjenner fra slopestyle er kapable til å sende de største triksene big air krever, eller er det akkurat det de er? Er redningen her et stillashopp hvor man kan vinne med en clean 1260?

 

Jeg tror uansett nordmenn må senke forventningene. (Jeg snakker da ikke til den vante Afterbang- leser. Han har nok favouritter å plukke mellom. Og i motsettning til OL vil det være mange nordmenn her som håper på svensk gull til Henrik Harlaut f.eks.)
Men mann i gata! De som ikke følger freestyle ski til vanlig. De som benker seg foran TVen for å se en ekstrem variant av Northug vinne norsk gull. Eller enda værre, tar turen hele veien til Sørkedalen for å se nordmenn kjøre pipe. De blir skuffa, for ingen nordmenn kjører pipe. I hvertfall ikke på dette nivået.
Det er Tiril da, hvis hun bestemmer seg for å tilbringe veldig mye tid i pipen de kommende månedene, jeg tror hun er opptatt med andre ting, men hadde hun gjort det, så har jeg trua. Nivået i dameklassen mellom isveggene er jo ikke akkurat skyhøyt, men det er en annen diskusjon.

Det er jo et lite håp for de som tropper opp i Tøyenparken iført ullgenser med kakao, kubjelle og norske flagg. Blir det slik jeg tror det blir, at den cleaneste dobbelcorken vinner, er det flust med norske gullhåp. Lager vi et hopp stort nok for trippelfest og månelandinger, står vi igjen med Øystein Bråten, og selv han har nok oddsene mot seg i den grenen.

 

Det er den nye øvelsen da, hva faen er den nye øvelsen for’no? Kanskje vi har sjangs der. Jeg tror uansett det blir rævva.. Men krysser fingra for at de får noe å juble for allikevel, og at den nye øvelsen er urban i Oslo’s gater, og at Håtveit gjør comeback.. Det finner vi jo snart ut!

 

Kommentarer