Vinteren 2013 smalt det i Aspen da 17 år gamle Tiril Sjåstad Christiansen slo storfavoritt Kaya Turski og tok Xgames gullet i slopestyle på første forsøk. Den gang var det få som visste hvem hun var, idag er Tiril et ikon og en rollemodell for alle jenter som driver med twintip! Vi har fått tatt en lenger prat med Geilo- jenta om livet som skiproff, RedBull- kjører, Nick Goepper og fremtidsplaner. Go’Jul!

Du har vokst opp i en familie hvor vinteridrett er en del av hverdagen, alpinist foreldre og skiskytter bror, men du valgte tupp i begge ender, hvordan har det seg?
Jeg har alltid vært allsidig og drevet med mye forskjellig. Jeg begynte tidlig å stå på snowboard, men når twintip var det nye «hotte» ville mamma at jeg skulle prøve det ut. Jeg falt pladask og har siden hatt et mål om å bli verdens beste!

Hva er skikjøring for deg?
Skikjøring for meg er å få jobbe med det jeg elsker aller best hver eneste dag, møte interessante mennesker og oppleve fantastiske steder og kulturer. Jeg er et friluftsmenneske, og det å få være ute hver dag, enten det er snøstorm eller bluebird, det passer meg midt i blinken. Det er ingen grenser for hva du kan gjøre eller hvor langt du kan nå. Du er rett og slett helt fri!

Du vant X games på første forsøk, har fått skutt litt med Field Productions og blitt et ikon for twintipjenter i hele landet. Det er enorm suksess på kort tid, nå er du tilbake på ski etter et skadeopphold, hvor sulten er du egentlig?
Jeg har oppnådd mye i ung alder, og setter veldig stor pris på det, men mett, det blir jeg aldri. Det er vanskelig for folk å sette seg inn i en toppidrettsutøvers liv, men hvis du hadde fotfulgt meg 365 dager i året, 24 timer i døgnet, tror jeg du hadde sett hvor sulten jeg er. Det er snart et år siden jeg røk korsbåndet, noe jeg aldri hadde trodd skulle skje meg, og litt over 9 måneder etter operasjonen er jeg endelig tilbake på ski. Det gjelder å nullstille seg og legge opp en ny plan. Det er nå det starter!

Så, hva er planene fremover?
Nå blir jeg på Geilo til over nyttår, får ett par gode uker til med trening og står på ski så mye som kneet tillater det. Det er en lang vei tilbake til toppen, men jeg har aldri vært så motivert for å stå øverst på pallen igjen. Det er det jeg brenner for og det er derfor jeg står opp hver morgen og gjør det som må til for å vise verden at jeg skal bli #1 igjen!

Håtveit er jo ikke den eneste norske twintipstjerna med egen park, du har jo Tirilparken, hvor stoked er du på den? Har du vært mye involvert?
Jeg er utrolig stoka på Tirilparken, men når det er sagt, har jeg faktisk ikke fått mulighet til å kjøre i den enda.. Bestefaren min var første daglige leder i Vestlia skisenter og utviklet på den tiden Asleløypa. Senere fikk moren min en løype oppkalt etter seg, Randiløypa, og de tenkte det ville vært morsomt å føre Sjåstad generasjonen videre. Jeg har tatt del i prosjektet siden starten og hjelper til med det jeg har peiling på, design av park, railutvalget og størrelsen på hoppene.

Hva gjør en park god?
En god park har ett bra team som jobber sammen for å oppnå det beste resultatet. Vi har dyktige shapere som står på fra tidlig om morgen til sent på kveld. De lytter til kjørerne og tar gjerne imot innspill. De har en god plan og tenker langsiktig. Tirilparken har allerede blitt en av Norges beste parker, og passer for alle nivåer. Enten om du er nybegynner eller proff!

Er OL større en X games?
På verdensbasis er OL større enn X-games. Men for meg, betyr det like mye å stå øverst på podiumet i X-games som i OL.

Du virket ikke å være videre imponert over hva konkurrentene drev med under OL?
Det meste av kjøringen blant jentene i OL imponerte meg ikke nei. Det var en utfordrende course og et vanskelig føre, og med mange uerfarne kjørere ble det ikke akkurat bedre. Noen av jentene som kjørte OL er ikke en gang i nærheten av å konkurrere i X games eller andre store konkurranser, og de utsatte rett og slett seg selv for fare. Frankum sier alltid til meg når jeg blir litt for ivrig; Det er bedre å ta “trappetrinna” nå og ha en stigende kurve i utviklingen isteden for å ta “heisen”, og hvis du er heldig, kanskje lykkes en gang eller to ganger. Men i lengden funker det ikke! Og det har jeg sett på mange utøvere.. Men det skal også sies at noen av jentene imponerte meg veldig, og jeg gleder meg til å se utviklingen i årene som kommer!

Du selv virker jo komfortabel på store hopp, men det har vært mye debatt om damene i ski verden, en av dem er konkurransekjøring. Burde jentene ha eget set- up, eller skal de fortsette å kjøre samme løype som gutta?
Jeg personlig er veldig komfortabel på store hopp, fordi jeg bruker mye tid på å trene på nettopp dette og har tatt “trappetrinna”. Det er mange av jentene som så og si aldri har verken hoppet eller tatt noe særlig med triks på større hopp, å og da stille i en WC eller en annen konkurranse hvor de vet at det kommer til å være utfordrende courser, er helt idiotisk i mine øyne. Hvis du ikke er klar for å kjøre en WC, ja da får du starte med mindre nasjonale konkurranser. Jeg syns absolutt ikke at jentene burde ha et eget set- up. Man må rett og slett bare trene mer!

Nå er jo Vegard Øye og Andreas Håtveit blitt reality stjerner, men utenom det så er det lite vi ser til twintipkjørere i norske massemedier og på TV, foruten om deg. Hvordan er livet som kjendis?
Jeg vet ikke helt om jeg vil kalle meg en kjendis, men det er alltid stas når idretten vår får oppmerksomhet i media. Interessen for freeski forsetter å øke blant både unge og voksne, noe som er utrolig morsomt å se. Dette hjelper selvfølgelig oss utøvere også, og dette er bare starten! Vi har mange lovende skikjørere som er på vei opp i Norge, både på jente og gutte- siden, og vi må fortsette rekrutteringen blant de yngre. Det blir nok flere skikjørere å se i media etterhvert, det er jeg sikker på!

Er Tiril party?
Tiril er alltid party!

Får vi se deg tilbake i pipen igjen?
Jeg har nok dessverre lagt pipeskia på hylla da det er krevende å trene for å bli best i begge grener. Det tar mye tid og krefter, og det er større sjanse for å pådra seg skader. Men dere skal nok ikke se bort i fra at jeg plutselig dukker opp i et pipe event!

Hva betyr en kontrakt med RedBull for en skikjører?
For meg personlig betyr en kontrakt med Red Bull utrolig mye. De er mer enn bare en sponsor. I Red Bull er du også del av en stor familie. Teamet har ett enormt støtteapparat som bidrar på alle fronter for at du skal bli en best mulig utøver. De støtter deg både i medgang og motgang og etter min mening har de det lille ekstra som skal til for at jeg skal prestere best.

Foto: Frode Sandbech/Red Bull Content Pool

Foto: Frode Sandbech/Red Bull Content Pool

Hvis du tar vekk reisedager og skidager er det kanskje ikke så mye igjen av året, men hva gjør du når du ikke driver med ski?
Utrolig nok, veldig mye! Jeg elsker å være med familie og venner og reiser hjem til Geilo så fort sjansen byr seg. Støtten hjemme fra betyr så utrolig mye! Jeg har alltid mye prosjekter på gang og liker å holde meg busy med ting, enten det er matlaging, håndarbeid, maling/tegning, toppturer, reising osv. Når det er sagt, er jeg også veldig glad i å ta det helt med ro, slappe av og se en film eller lese en god bok.

Vi intervjuer ingen uten å spørre om det motsatte kjønn. Har Tiril noen i kikkerten om dagen?
Jeg har alltid noen i kikkerten!

Vi hørte rykter om noe klining med Nick Goepper, ligger det noe i det eller er det bare vås fra gamle NTG kolleger?
Litt klining med Goepper’n har det vel vært, det skal jeg ikke skjule, hehe!

Det er alle små jibberes drøm å filme med Field Productions, men hvordan er det egentlig «på set»?
Fra jeg begynte med twintip har det å filme med Field Productions alltid vært en av mine store mål. Og drømmen gikk i oppfyllelse sommeren 2013, da jeg fikk være med i den siste parten som ble filmet på Folgefonna. Jeg tror det er vanskelig å forestille seg hvordan det er på set hvis du ikke har vært med på det før. For meg var det noe helt nytt. Hoppet hadde jeg testet mange ganger, og triksa visste jeg satt, men å kombinere dette med et helikopter flygende over deg og noen på toppen som roper: «DROP!», det var ikke alltid like lett. Vi reiste som regel opp på breen tidlig på morgningen og ned igjen lenge etter at sola hadde gått ned. Det er mye som skal stemme, og for å få det perfektet shottet, må alt stemme samtidig. Det er hardt arbeid og det gjelder å være tålmodig. Du kan alltid gjøre det litt bedre, holde grabben litt lengre eller lande litt cleanere. Men når du da til slutt får shotten er det en helt ubeskrivelig følelse. Det er rett og slett magisk!

Foto: Frode Sandbech/Red Bull Content Pool

Foto: Frode Sandbech/Red Bull Content Pool

Vi savner en skikkelig Tiril- edit, får vi se en snart?
I løpet av sesongen lover jeg at det kommer ut en skikkelig Tiril- edit. Jeg har fått mer og mer sansen for filming og kommer til å bruke mer tid på det i årene som kommer!

Kommentarer