Vi satt oss ned tidligere i sommer og tok en prat med Stereo gründer Jens-Martin Johnsrud. Det norske skimerket har kontorlokaler i Oslo, hvor vi fant Jens- Martin foran en skjerm iført Stereo T og surfshorts. Vi fant frem noe kaldt å drikke, solstoler og satt oss i sola.

Ikke overaskende forteller han oss at han alltid har vært svært interessert i ski, og at han har stått på alt. Vannski på sommeren, storfjell og park på vinteren. Etter hvert som interessen for å hoppe og raile økte, fant Jens-Martin også frem wakeboard, for å holde koken om sommeren. Men det han egentlig ville, var å jibbe på vannet med ski.

«Ja, da hadde jeg begynt å kjøre en del wakeboard på sommeren, men hadde da egentlig lyst å stå på ski. En dag spurte en av wakeboard- kompisene mine meg om det ikke gikk an å kjøre rails på vannski?
Jeg svarte at det ikke gikk, fordi det ikke fantes vannski som var lagd for det. Og med det var det jo bare en ting å gjøre, sette i gang å lage det. Det var jo egentlig litt rart at det ikke fantes fra før.»

Det er jo ikke akkurat noen utdannelse for å bli skiprodusent, når bestemte du deg for at dette var veien å gå?

Jens-Martin på wakeskis. Foto: John Mommer

Jens-Martin på wakeskis. Foto: John Mommer

«På den tiden gikk jeg på NTNU, i Trondheim. Der hadde jeg også tilgang til et verksted. Jeg begynte å samle informasjon om hvordan ski ble lagd. Professorene på NTNU kunne jo også litt om materialer osv. som var til god hjelp. Men ja, den første wakeskien lagde jeg der. Det var ski med wakeboard- inspirasjon. Helt symmetriske, finner i begge ender og ekstra solide, for å tåle rails og herjing.

Disse tok vi med til USA og testa, de fungerte bra. De beviste i hvert fall at det var mulig å kjøre twintipski på vannet.»

Amerikanerne der borte var skeptiske før de så skiene i bruk, men Jens-Martin klikka på seg det nye utstyret og gjorde flips første turen bak båten. Etter et par runder hadde han kjørt switch og rails også.

De dro videre til en kabelpark, hvor Jens-Martin mente det ble enda lettere å kjøre wakeski. (På denne tiden ble kabelparker brukt for wakeboard, , det fantes ikke vannski for rail og hopp i kabelpark.) Her skulle det vise seg at Jens-Martin i realiteten hadde funnet opp sin egen sport.
USA- turen ga Jens-Martin trua, han fikk med seg flere folk som støttet prosjektet, og firmaet Stereo Skis ble opprettet.

«Grunnlaget for å lage wakeskis var jo det å gi park- og twintipkjørere et sommertilbud. Derav slagordet; Never Stop Skiing!»

Første oppgave var å optimalisere test skia, gjøre de lettere, mer solide og forbedre de generelle kjøreegenskapene. Når denne prosessen var vel i gang fikk Jens lyst til å lage ski for snø også. Det viste seg jo at det å lage vannski ikke var så langt unna det å lage vanlig ski, og fabrikkene han var i kontakt med som kunne produsere wakeskiene hans, kunne også lage ski.

Hvilken ski er du mest fornøyd med, hva gjorde den spesiell?

«Parkskien vår fungerer veldig bra, men det er litt gitt hva en parkski skal være. Paramount modellen er jeg veldig fornøyd med som en allround modell. Den har en leken følelse, men samtidig gode kjøreegenskaper. Til og med parkgutta bruker den noen ganger med bindingene midtmontert når det er litt slush og sånt.
Paramount har også fått veldig gode tilbakemeldinger, den ser litt annerledes ut enn konkurrentene sine ski, og fungerer veldig bra, så sånn sett er det kanskje den jeg er mest fornøyd med.»

Hva gjør at Stereo skiller seg fra andre skiprodusenter?

«En ting er at større skiprodusenter kjører modellene sine i mange år, de bruker lang tid på å utvikle nye modeller på grunn av et stort apparat, med veldig mange som er involvert. For store organisasjoner, er det ikke like lett å bytte ut modellene så ofte. Mens vi, som liten organisasjon kan forandre ting mye raskere og har hyppigere forbedringer på produktene.
Også har vi tett dialog med kunden, vi tar i mot tilbakemeldinger og prøver alltid å forbedre oss til neste sesong. Det er ikke bare teamkjørere som gir tilbakemeldinger, når vi har hatt demo-stands har det ofte vært kunder der som også har hatt sitt å si, og kommet med saklige tilbakemeldinger som vi har måttet ta med oss videre når vi skal lage nye ski.»
Stereo hevder også at de bruker slitesterke materialer som gir skia en lang levetid.
«Vi vil at våre ski skal fungere best mulig for de som krever mest av dem.»

Helt til slutt, hvilke tanker har Stereo for fremtiden?

«Vi har en jobb å gjøre med å få Stereo tilgjengelig flere steder, og komme i kontakt med flere leverandører slik at fler for høre om og får prøvd Stereo Skis og dermed kan de selv oppleve hvor bra det er.
Vi vil også utvide med flere modeller, men da basert på de kjerne modellene vi allerede har. Altså å forbedre dem steg for steg, fremfor å lage noe helt nytt.»

Ole Mustad rocker Stereo i Hintertux. Foto: Jens- Martin Johnsrud

Ole Mustad rocker Stereo i Hintertux. Foto: Jens- Martin Johnsrud

Kommentarer