«For tjukke i hue til å bruke hjelm.»
«Uten hjelm??»
«Hvorfor bruker dere ikke hjelm?»
«Teit å ikkje bruke hjelm.»
«Jævlig mye kulere om dere bruke hjelm.»

Ja, hvor er hjelmen? Den ligger vel i bilen da, eller hjemme, eller henger på sekken i bunnen av bakken, eller kanskje vedkommende ikke har hjelm i det hele tatt! Sånn er det, ikke alle bruker hjelm.

Dette er kommentarer og meldinger bare vi har fått. De kommer som regel når vi tryner litt, og tar
det med i edits, da virker det som om det er helt skandale at vedkommende ikke har hjelm. Hvis det ikke er tryning i editen, så virker det ikke som folk tenker så mye over det. Ikke vet jeg (red.) – det eneste jeg vet, er at selv om jeg bruker hjelm når jeg kjører til vanlig, så har jeg ikke noe skrikende behov for å etterlyse hjelm hos andre. Jeg tror de er fullstendig klar over at de ikke har den på hodet, det var jo et bevisst jævla valg å velge fiskehatt eller lue!

Jeg blir faktisk litt små irritert når folk slenger den kommentaren, «Hvorfor bruker du ikke hjelm?».
De som får den, får den til og med fra folk de ikke kjenner – Det blir som om jeg skulle troppa opp midt på gata og spurt en tilfeldig røyker, om hvorfor han røyker. Hva svarer han da? Fordi han synes det er chill? Jeg tror i hvert fall ikke at han svarer; fordi det er kult!

For det er jo med samme baktanke hver gang – å ikke bruke hjelm er farlig, du kan bli grønsak. Røyker du får du lungekreft og dør, det står jo på pakka! Jævla dumt å sigge da, de må jo være analfabeter. Kan de ikke lese på pakka eller? Ser de ikke bildet? Sånn blir kroppen din innvendig! Se på det bildet da, de har funnet en jævel som har sugd i seg 70 ufiltrerte sigaretter om dagen i 40 år – ikke mildt!

Vi sier ikke at det er lurt å kjøre uten hjelm. Den forhindrer riktig nok ikke skader, men den gjør at konsekvensene av å daske hodet litt ikke blir like fatale. En hjelm kan forhindre at du brister hodeskallen. Den kan også sørge for at du ikke får jævlig vondt i hue når han alpinpappaen tar ned stanga i stolheisen før du har satt deg ordentlig ned. I noen tilfeller vil til og med hjelm være forskjellen på liv og død! Hjelm er ubestridt det beste å ha på hodet når du tryner.

Noen vil faktisk si at hjelm er så hyped at det gir deg en falsk trygghetsfølelse, og at du på grunn av det, drar på litt mer, og tryner litt oftere enn når du ikke bruker hjelm. Det er kalkulert risiko å kjøre park, det er klart at hvis det er gnarly forhold, så tar man det litt mer med ro – alle som har shredda litt park vet at man før eller senere kommer til å slå seg.

Burde alle bruke hjelm når de står på ski?

View Results

Loading ... Loading ...

Hvis man skal være helt trygg, burde man kanskje holde seg unna bakken i utgangspunktet. Det er jo ekstremsport det vi driver med her, jeg tviler på at folk synes ski hadde vært like moro hvis all form for risk var eliminert. Det er jo gøy at hvis man fucker opp så slår man seg. Det er det som gjør det spennende å holde på med. Har du tenkt tanken på at de som ikke bruker hjelm kanskje vil ha det sånn? Kanskje de jager den rå og frie følelsen av å stå på ski. De vil ha alle inntrykkene, kjenne vinden i trynet, ikke føle seg pakket inn.

Det er jo akkurat disse tåpelige men frie valgene som gjør ski til mer enn bare en sport. Hvis hjelm hadde vært obligatorisk, så hadde vi mista den neste bucket-hat trenden. Det hadde vært en ny regel, som ville bidratt til at frikjøring ble enda litt mindre fritt.

Til slutt kommer vi ikke utenom forbilde- argumentet. Det at jeg som redaktør promoterer videoer hvor folk ikke bruker hjelm. At kids leser det her, og synes det vi driver med er kult.

Vi synes det er kult hvis du bruker hjelm. Det er ditt valg, stå ved det.
Vi skjønner også hvis du synes hjelm er stress, ubehagelig, varmt eller unødvendig. Det er ditt valg, stå ved det.
Vi synes det er lurest at kids bruker hjelm, men vi gidder ikke blande oss i voksene folks valg av hodeplagg i bakken.
Afterbang oppfordrer alle til å gjøre akkurat som de vil når de står på ski, og bidra til å holde freeskiing free, uansett hvor dumt det måtte være.

Hvis du skulle være en hjelm-nazi, så kan du jo prøve å ta tak i roten på det du synes er et problem. Hvorfor kjører Candide Thovex, Jossi Wells, Tom Wallisch, og Phil Casabon uten hjelm? Hvem tror du har skyld i at fiskehatt er blitt et vanlig klesplagg i en skibakke? Har du sett de norske landslagskjørene utenom konkurranse? Hvorfor er ikke hjelm påbudt i anleggene? Hvorfor kan man filme førsteperson med «hjelmkamera» uten hjelm? Hva hvis man har luesponsor? Er dette egentlig ditt problem? Kanskje det er best at alle får gjøre som de vil, og selv ta konsekvensen av det?

Kommentarer