Oslo kan være kaldt, men norske Øystein Bråten er glovarm. Ingen skikjører går inn i XG Norway 2018 med større favorittstempel enn fem-ganger XG-medaljøren.

22-åringen hadde en episk 2017-sesong: Bråten var den eneste idrettsutøveren som vant gull i både XG Aspen og XG Norway. Han har ikke viste ikke antydning til plog i 2018 heller. Under XG Aspen 2018 fikk han sølv i både Slopestyle og Big Air, sistnevnte kom som en overraskelse. Han var bare satt opp som ett alternativ i Big Air, og fikk ikke vite at han skulle kjøre bare noen timer før showet startet. Men han klinte til med den høyeste enkeltpoengsummen for natten med sitt første hopp – en switch venstre dobbelcork 1440 lead tail til trail tail som ga småpene 45 av 50 mulige poeng.

Bare uker etter X Games Aspen tok Bråten slopestyle gull i Vinter-OL i PyeongChang. Norge samlet 38 medaljer i Sør-Korea, flest av samtlige nasjoner, men Bråten er landets eneste med olympiske medalje i 2018 som skal delta i X Games Norway.

Nå en trussel i både Big Air og slopestyle. Gulljegeren fra Torpo leder for tiden AFP Big Air-rangeringen, og han kan bli den første mannlige norske til å vinne X Games Ski Big Air gull. Men det blir ikke lett for Øystein å konkurrere foran hjemmepublikum, som innrømmer at X Games Norway 2017 var utrolig nervepirrende.

“Alle kom for å se på meg – familien min, venner, kjæreste, en andre norske kjørere. Det var viktig for meg å komme til finalen så jeg kunne kjøre foran dem.”

Nordmannen gjorde mer enn å kjøre Slopestyle-finalen, han tok også en relativt enkel seier. “Det var en av de kuleste ukene i livet mitt,” sa Braaten om XG Norway 2017 i Lillehammer.

Gull i Aspen og Norge hjalp Braaten til en 2017 ESPY-nominasjon for beste mannlige action sportsutøver. Snowboarder Mark McMorris vant til slutt, men Braaten likte hele prosessen. “Jeg freaked  litt ut da jeg fikk e-posten,” sa Øystein høsten 2017. “Jeg dro med broren min [Gjermund], og fikk en veldig god opplevelse. Det var en kult. Vi var star struck hele uka – og møte kjendiser som David Beckham og Michael Phelps. ”

Nå er Øystein selv den berømte. “Hvis jeg er på flyplassen f.eks, kan det skje at folk kommer bort for å ta et bilde med meg,” sa han om sin voksende popularitet i hjemlandet. “Det er kult. Det er veldig kult.”

**Teksten er oversatt fra en av ESPNs pressemeldinger i forbindelse med X Games Norway

Kommentarer