Bakgrunn: Hovden og Kongsberg innfører hjelmpåbud i bakken!

Jeg vet at mange tenker at vi som skimagasin, forbilder etc. burde støtte opp om slike tiltak. Heldigvis er det bare 1 ansatt i redaksjonen, og han tenker; fuck it, det her kan jeg ikke bare sitte å se på, uansett hvor mange foreldre, bøtteelskere, og skiinstruktører som leser dette. Jeg startet Afterbang for å skrive til likesinnede – Fnugg deler ikke #AfterbangTour- episoden vår uansett, fordi mange av oss bruker faktisk ikke hjelm.

Hjelmpåbud. Nå gliser’a mor, og deler innlegget på facebook. Far innser at han må kjøpe seg en hjelm for å henge med kiden i bakken. Ikke fordi han føler han trenger en, men fordi han må. Det har blitt en regel. Denne gjengen med brukere finner seg nok i dette, men for meg blir det helt feil.

Jeg aksepterer at det er anlegget sitt valg, og at jeg ikke kan gjøre noe annet enn å finne meg i det, men faen. Det tok knappe 4 timer fra Hovden annonserte sine planer om hjelmforbud, til Kongsberg innførte sitt med umiddelbar virkning. Hvor lang tid tar det før flere slenger seg på?

Den berømte «Jerrytrappen» var en glimrende idé, den ga økt sikkerhet i bakken uten at det gikk på bekostning av noen. Det er ikke for å være en ignorant faen, men et hjelmpåbud frarøver frihetsfølelsen min, og det kan jeg ikke bare akseptere. Derfor føler jeg meg truffet når Norske skisentre innfører hjelmpåbud. Jeg kan ikke annet en umiddelbart å tenke, FUCK DET!

Dessverre er skikjøring, i hvert fall i terrengpark, en sport som foregår i private anlegg. Kjørerne har ingenting dem skulle sagt om hvilke regler som innføres. Vi driver aktivitet på en arena hvor det er drifteren som setter reglene, ikke brukeren. Det er jævelig kjipt, fordi jeg vil ikke ha regler! Jeg som freeskier vil gjøre hva jeg vil, jeg vil kunne velge hva jeg skal ha på meg. Jeg bruker som regel hjelm, men noen ganger vil jeg ha på lue.

Klok av skade blir en som er klok

Begge de aktuelle skisentrene har påpekt at dette er et sikkerhetstiltak. Selvfølgelig er det det, og jeg vet akkurat hva slags type folk som har satt seg ned og vedtatt dette. Det er hjelm-nazier, folk med hjelm som spør folk uten om hvorfor de ikke har på hjelm. Folk som kommenterer på skivideoer at de som kjører er tjukke i huet fordi de ikke har på hjelm. Ingen av de uten hjelm hørte på, fordi de hadde headset utenfor lua. Nå svarer hjelm-naziene med å tre bøtta over hue på dem, mens de skriker, “Det er til ditt eget beste, det handler om sikkerhet.”

Men jeg vil ikke at det skal være sikkert. Hadde jeg ønsket å stå på ski uten konsekvenser, kunne jeg bestilt meg et par VR-briller og lekt Candide Thovex fra sofaen! Jeg har dratt sammenligningen før, men gjør det gjerne igjen, mens jeg krysser fingrene for at daglig leder i Kongsberg skisenter, Halvor Jamtveit unner seg en sigg i blant:

Å sutre på at noen ikke bruker hjelm blir det samme som å spørre en som røyker om hvorfor han røyker! Hva svarer han da? Fordi han synes det er chill? Jeg tror i hvert fall ikke at han svarer; fordi det er kult!

Røyker du får du lungekreft og dør, det står jo på pakka! Jævla dumt å sigge da, de må jo være analfabeter. Kan de ikke lese på pakka eller? Ser de ikke bildet? Sånn blir kroppen din innvendig! Se på det bildet da, de har funnet en jævel som har sugd i seg 70 ufiltrerte sigaretter om dagen i 40 år – ikke mildt!

Det er det samme! Det er helt greit at anlegget oppfordrer oss til å bruke hjelm, men vi vil beholde muligheten til å velge. Det handler om frihet.

#KeepFreeskiingFree

Kanskje er jeg gammel, men da jeg begynte å kjøre ski var det det frie som appellerte mest til meg. Det var lek og moro som la grunnlaget for denne sporten. Det er sjela, og den må vi ta vare på.
Da jeg begynte å stå på ski var særdeles upraktiske klær populært. Alt for store bukser, og alt for lange gensere var en greie, en greie jeg ville være med på. Solbriller og fiskehatt, det var moro, det var med å sette preg på en subkultur. At hjelm nå blir obligatorisk, gjør at vi mister den neste bucket-hat trenden, og det er jævlig trist, er det ikke?

Mye har skjedd, den første generasjonen Salomon 1080 kom i 1997, nå er slopestyle etablert OL- gren. Men de fleste som er der ute i parken idag er ikke konkurransekjørere, de er ikke medlem av noen klubb, og de har ikke FIS lisens. De er der fordi ski er gøy. De er der fordi ingen bestemmer hva de skal gjøre. De vil hoppe, tryne, slå seg, reise seg og prøve igjen. Noen av de vil ha på hjelm, andre vil ikke! Det som er kult er ikke å kjøre uten hjelm, det er muligheten til det.

Problemet her er ikke sikkerhet, problemet er at de som setter forbudet ikke er i kontakt med brukeren. De leier ut lokalet, vi har fest. De vet ikke hva de går glipp av, så de vet ikke hva de ødelegger, de har ingen forståelse for det.
Hvorfor bruker du ikke hjelm?

Vi synes det er kult hvis du bruker hjelm. Det er ditt valg, stå ved det.
Vi skjønner også hvis du synes hjelm er stress, ubehagelig, varmt eller unødvendig. Det er ditt valg, stå ved det.
Vi synes det er lurest at kids bruker hjelm, men vi gidder ikke blande oss i voksene folks valg av hodeplagg i bakken.
Afterbang oppfordrer alle til å gjøre akkurat som de vil når de står på ski, og bidra til å holde freeskiing free, uansett hvor dumt det måtte være.

Kommentarer